Porcul vietnamez este originar din Vietnam si Asia de Sud-Est, este in general de culoare neagra, are imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge la maturitate in 9 – 10 luni.
Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada subtire si dreapta. Scroafa vietnameza se distinge prin talia joasa si corpolenta Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la taiere , (85% randament la sacrificare, si 70% de carne în carcasă)
Leu
Leul (Panthera Leo) este o specie de mamifere carnivore din familia felidelor, fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant al subfamiliei felinelor mari. Este una dintre cele mai mari feline și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri (după ursul polar, ursul brun și tigru).
În sălbăticie, rar ajunge să trăiască 8-10 ani, dar în captivitate ajunge până la vârsta de 35 de ani. Este un animal foarte puternic și vorace (numit regele animalelor); trăiește în grupuri (formate din 2-3 masculi și 5-10 femele) în savanele africane și mai rar în SV Asiei. Se reproduce și în captivitate (2-4 pui după trei luni de gestație).
Leul mascul poate fi recunoscut ușor datorită coamei sale și poate cântări până la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cântărind până la 150 kg. Leii trăiesc în jur de 20 ani.
Leii sunt animale carnivore care trăiesc în grupuri (familii) constând din femele înrudite, pui de ambele sexe și un mascul neînrudit, care se împerechează cu femelele adulte. Femelele se ocupă cu vânatul, în timp ce masculii apără și mențin frontierele teritoriului. Puii masculi sunt dați afară din grup când ajung la maturitate.
Cu toate că este cunoscut ca „regele junglei”, leul este un animal care trăiește în câmpii deschise, și poate fi găsit prin toată Africa. Chiar și așa, este o specie în pericol, populații semnificative găsindu-se doar în parcurile naționale din Tanzania și Africa de Sud.
Ultimul rămas al subspeciei leului asiatic (Panthera leo persica), care în vechime trăia din Grecia până în India, trăiește acum în Pădurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 de lei mai trăiesc într-un sanctuar din statul Gujarat.
Leii au dispărut din Grecia, ultimul loc în care mai trăiau în Europa până în anul 100 d.Hr., dar populații semnificative au rămas în nordul Africii până la începutul secolului XX.
Dacă în anii 1960 existau 450.000 de lei, în anul 2011 mai erau cel mult 20.000.
Leii sunt un simbol care apare des în heraldica familiilor regale și a nobilimii. Apar și în arta plastică chineză, deși nu au trăit niciodată în China. Niciun alt animal nu a primit mai multă atenție în artă și literatură. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epocii pietrei, în special în picturile rupestre, se întâlnesc frecvent desene reprezentând lei.
Evoluție
Felinele actuale au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 10.800.000 milioane de ani. Leii, împreună cu jaguarii, leoparzii și tigrii s-au desprins de celelalte subfamilii de felide și fac parte în prezent din subfamilia Pantherinae.Descriere
Leii pot cântări între 250 și 290 kg și pot trăi în sălbăticie până la 10 ani, iar în captivitate până la 35 de ani. Masculii au lungimea de 2,70–3 m, înălțimea de 1,40 m și pot atinge viteza maximă de 90 km/oră. Femelele sunt mai mici, având o lungimea până la 2,40 m, înălțimea până la 1,20 m și o greutate de maxim 240 kg. Leii adulți pot sări până la 4 m în înălțime și 7 m în lungime. Leii au simțuri (auz, văz și miros) foarte bine dezvoltate. Leii sunt singurele animale care pot ucide (în grup) un elefant adult. Răgetul leilor adulți se poate auzi de la o distanță de 10 km, iar răgetul leoaicelor adulte se poate auzi de la o distanță de 9 km. Există trei subspecii de lei: leul african, leul indian (sau asiatic) și leul alb (foarte rar). Au fost semnalate și metisări între leu și tigru: ligrul, rezultatul încrucișării dintre un leu asiatic și o tigroaică, sau tigonul, rezultat al încrucișării dintre un tigru bengalez și o leoaică asiatică.

Maimuta babuin
Babuinii sau pavianii (Papio) formează un gen de maimuțe care aparțin primatelor inferioare din familia Cercopithecidae.
Sunt cunoscuți de mii de ani (apar și în mitologia egipteană), iar denumirea științifică a fost dată de naturalistul francez Buffon.
Caracteristici generale
Babuinii sunt maimuțe cinocefale, adică cu botul alungit, asemeni câinelui, maxilare puternice, cu buze proeminente, blana stufoasă și coada scurtă. Face parte din grupul catarinienilor.

Porc spinos
Histricidele (Hystricidae) sau porcii spinoși din Lumea Veche sunt o familie de rozătoare de talie mijlocie sau mică, scurmătoare, cu corpul acoperit pe spate și laturi cu țepi sau cu peri lungi, groși și rigizi. Picioarele anterioare au gheare puternice, adaptate la săpat. Clavicula este rudimentară. Sunt răspândite în regiunile calde din Africa, sudul Europei, sudul Asiei. Porcul spinos cu coamă (Hystrix cristata) este răspândit în țările din jurul Mării Mediterane; ziua o petrece în galerii subterane săpate de el.
Descriere
Lungimea corpului (cap + trunchi) = 35–93 cm, coada = 2,5–26 cm. Greutatea = 1,5–30 kg. Longevitatea este de 12-15 de ani în stare liberă; în captivitate până la 20 de ani. Capul este mare, cu un bot scurt și bont. Gâtul slab evidențiat. Coada scurtă sau lungă, dar mai mică decât lungimea corpului. Cea mai mare parte a suprafeței corpului este acoperită cu țepi, dintre care unii ating o lungime considerabilă (până la 35 cm la Hystrix). Părul se păstrează numai pe suprafața ventrală a corpului, părțile distale ale membrelor și pe bot. Pe coada se află țepi caracteristici modificați. Membrele plantigrade sunt scurte, puternice. Membrele anterioare cu trei sau patru degete. Membrele posterioare cu cinci degete. Primul deget al membrelor posterioare foarte redus. Degetele sunt prevăzute cu gheare puternice. Tălpile fără păr, netede. Culoarea corpului este monocromatică, cafeniu-închisă sau negricioasă. Țepii lungi au inele albe și negre alternante. Au 2 sau 3 perechi de mamele.Distribuția geografică
Sunt răspândite în regiunile calde din Africa, sudul Europei, sudul Asiei, la nord până în Caucaz, munții din Asia Centrală și Himalaya.Habitatul
Trăiesc în pădurile și silvostepele din regiunile subtropicale și tropicale. Se găsesc și la poalele munților, în munți, uneori și în deșert. Urcă în munți până la 3900 m deasupra nivelului mării.Comportamentul
Sunt activi în amurg și noaptea. Nu hibernează, în vremea rece au însă o activitate redusă. Se adăpostesc în peșteri naturale și gropi sau în galerii complicate, lungi și adânci, de obicei prevăzute cu un culcuș. Galeriile temporare sunt simple, scurte și superficiale. Pot se îndepărta de galerii în căutarea hranei la o distanță de 10-15 km.Hrana
Se hrănesc cu părțile subterane sau supraterane ale plantelor.Reproducerea
Nasc de obicei o singură dată pe an 1-4 (de obicei 1-2) pui. Durata gestației 93–110 de zile. Puii se nasc cu țepi moi și ochii deschiși. În prima săptămână de viață țepi devin aspri.Importanța
Pe alocuri pot provoca daune agriculturii. Sunt vânați pentru carnea lor este comestibilă.Sistematica
Familia cuprinde 3 genuri și 11 specii existente și 3 genuri fosile: [1]- Genul Atherurus
-
- Atherurus africanus
- Atherurus macrourus
- Genul Hystrix
- Subgenul Hystrix
- Hystrix africaeaustralis
- Hystrix cristata
- Hystrix indica
- Subgenul Acanthion
- Hystrix brachyura
- Hystrix javanica
- Subgenul Thecurus
- Hystrix crassispinis
- Hystrix pumila
- Hystrix sumatrae
- Genul Trichys
-
- Trichys fasciculata
- Genul †Miohystrix
- Genul †Xenohystrix
- Genul †Sivacanthion
