preloader

Bufnita uriasa

Bufniță sau buhă este un nume dat mai multor specii de păsări din familia Strigidae (Strigide), ordinul Strigiformes. Majoritatea sunt solitare și nocturne. Cea mai cunoscută în România este Bufnița, Bufnița mare sau Buha, numită științific Bubo bubo. Bufnița are dimensiuni relativ mari, ajungând la peste 61 cm si 170 cm anvergura aripilor. Este o pasăre impresionantă, care a dat naștere la numeroase povestiri și legende. Vânează numai noaptea, zburând fără zgomot, la distanțe de până la 15 km de cuib, acoperind prin urmare cca. 700 km pătrați. Cu toate acestea, densitatea acestor păsări poate fi mult mai mare, dacă există hrană suficientă. Ca și populațiile de vulpi și pisici sălbatice și populația de bufnițe depinde direct de populațiile de rozătoare (șoareci, șobolani, iepuri, bizami etc). La nevoie se hrănește și cu insecte. Răspândită în Eurasia și nordul Africii, buha se găsește la noi mai ales în Lunca Dunării și zonele de câmpie, mai bogate în rozătoare.
Superstițiile occidentale au atribuit bufniței și celorlalți reprezentanți ai ordinului Strigiformes tot felul de puteri sumbre, determinând vânarea sălbatică a acestora. Aduse de populațiile de coloniști apuseni și la români, unele din aceste superstiții au prins pe alocuri, ca de pildă ce după care buha ar vesti, prin cântecul ei, moartea cuiva. În vechime, folclorul românesc atribuia bufniței rolul de mesager sau vestitor al pădurii. Deși culorile variază în funcție de specie, culoarea cea mai des întâlnită este maro închis și deschis, în partea anterioară fiind vizibile dungi în nuanțe de alb combinat cu negru sau galben. Are aripile lungi, iar coada și picioarele sunt scurte. Ghearele puternice îi sunt necesare pentru a se agăța bine pe crengile copacilor și pentru a vâna. Se hrănește cu șoareci, crabi, broaște, lilieci mici, insecte sau chiar iepuri. Deși această pasăre și-a atras un renume negativ din cauza sunetului lugubru, asemănător cu un vaiet, ea este foarte folositoare, vânând într-un an aproximativ 10 000 de șoareci care, înmulțindu-se, ar consuma cantități uriașe de hrană și ar duce la răspândirea multor boli. Nu are mulți dușmani, pentru că iese noaptea și este bine camuflată de culorile penelor. Bufnița este cea mai mare pasăre răpitoare de noapte, ajungând la înălțimea cuprinsă între 15 și 61 cm. Trăiește singură în cuiburi construite în crengile sau scorburile copacilor și pe pământ, în regiuni stâncoase. Datorită capacității de adaptare atât la clima caldă cât și la cea rece, bufnița poate fi întâlnită pe întreg globul pământesc, excepție făcând Antarctica. Corpul bufniței este rotund, acoperit de un penaj bogat, cu un cap mare la care se remarcă 2 ochi rotunzi galbeni-portocalii ce ocupă jumătate din mărimea capului. Bufnița este singura pasăre care are ochii situați pe partea anterioara a capului. Spre deosebire de ai oamenilor, aceștia sunt ficși. Din această cauză are un gât scurt, dar foarte flexibil, pe care îl poate întoarce în aproape toate părțile. În cultura populară, în Africa, America, Orientul Mijlociu și Europa, inclusiv în spațiul cultural românesc există unele superstiții despre bufnițe, cum ar fi:
  • se spune că aduce ghinion să vezi o bufniță la lumina zilei;
  • dacă visezi o bufniță, se pare că te așteaptă o situația foarte grea din care vei ieși cu mari sacrificii;
  • cântecul bufniței prevestește nenorocirile, prin vaierul său lugubru;
  • când cântă bufnița pe casă, va muri cineva din familie.
Romanii, dădeau o semnificație funerară prezenței acestor păsări de noapte, probabil lor datorându-li-se superstițiile fobice față de bufnițe, păstrate până în prezent. Pe de altă parte, în hinduism, bufnița este asociată zeiței Lakshmi, divinitate a prosperității, norocului, fertilității și generozității, iar grecii antici asociau cucuveaua cu înțelepciunea, considerând-o pasărea Atenei (zeița înțelepciunii, în panteonul grec). Urmele acestei concepții mai supraviețuiesc în bufnița-personaj înțelept, care dă lămuriri și sfaturi bune, o imagine ce apare mai ales în poveștile și desenele animate pentru copii.

Oaie Camerun

Oile de Camerun sunt usor de crescut, nu sunt pretentioase si se adapteaza foarte bine la clima din Romania. Ele se inmultesc in 2 ani de 3 ori si nu se mulg. Mieii de Camerun cresc repede, se inmultesc forte bine si au nevoie doar de putin furaj (un consum mai mic fata de oile romanesti). Deasemene, sunt rezistente la orice climat. Pot fi tinute pe pasune dar si pe stabulatie. Nu au nevoie de grajd, le trebuie doar un saivan. Un alt lucru inedit, berbeci de oi de Camerun stau pe toată perioada anului cu femelele.

Magar alb de Barock

Mara

Iepurii au facut, in trecut, parte din ordinul Rodentia, alaturi de rozatoare, apropiindu-se foarte mult de acestea prin felul de viata si prin hrana. Cercetatorii Tullberg (1899) si Gidley (1912) au fost, insa, de parere ca cele doua subordine: Duplicidentata, al iepurilor si Simplicidentata, al rozatoarelor, cuprind specii care se deosebesc in mod evident intre ele, fapt ce a determinat separarea lor in ordine diferite. Astfel ca iepurii fac, la momentul actual, parte din ordinul Lagomorpha, familia Leporidae, avand un numar redus de specii, prezente, insa, in aproape toate continentele si in toate climatele. Iepurele de Patagonia, desi este foarte asemanator unui iepure obisnuit prin infatisare si prin mod de viata, face parte din ordinul Rodentia, familia Caviidae, subfamilia Dolichotinae, care cuprinde un singur gen Dolichotis si numai doua specii: Dolichotis salinicola si Dolichotis patagonum. Mara de Patagonia (Dolichotis patagonum) este un rozator de talie relativ mare, cunoscut si sub denumirile de: Marele Mara, Iepurele de Patagonia, Porcusorul de Patagonia sau Cobaiul de Patagonia. Traieste in sudul si centrul Argentinei, preferand zonele calduroase, acoperite cu verdeata. Ca si iepurii obisnuiti, Mara de Paragonia prefera sa-si petreaca ziua intr-o adancitura a solului, pe care si-o construiesc singuri, insa, ocazional populeaza si vizuinile altor animale. Hrana lor este exclusiv vegetala, fiind formata din iarba sau diferite parti ale plantelor. Exemplarele adulte au o lungime de 69 pana la 75 cm, greutatea lor atingand 8-16 kg. Reprezinta unul dintre putinele animale monogame (castorul este, de asemenea, monogam). Masculul insoteste femela in permanenta, protejand-o de ceilalti masculi rivali sau de pradatori. Pot fi vazuti mergand in pereche, rareori calatoresc in grupuri de pana la 70 de indivizi in cautatea hranei. Femelele nasc cate 2 pui odata, iar in decursul unui an se reproduc de maximum 2 ori. Micutele animale sunt crescute intr-o vizuina comuna, denumita generic “cresa”. Intr-o astfel de “incapere” isi pot creste puii aproximativ 15 perechi de Mara. La 24 de ore de la nastere puii sunt capabili sa roada, insa raman in cresa timp de 4 luni, perioada in care “mamele” ii viziteaza periodic pentru a-i hrani. Durata aproximativa de viata a iepurilor de Patagonia este de 5 pana la 7 ani in captivitate, putand depasi 10 ani in liberatate. In general, sunt crescuti in gradini zoologice sau sunt preferati ca animale de companie. Cei care au fost obisnuiti de la nastere cu prezenta omului sunt extrem de sociabili, ceilalti evitand socializarea si devenind activi numai in timpul noptii. Desi numarul exemplarelor a scazut in ultima vreme, iepurii de Patagonia nu sunt inclusi inca pe lista animalelor protejate. Aceasta  descrestere este cauzata de pierderea habitatului, generata de introducerea de catre om a unor specii de iepuri salbatici pe teritoriul care le apartinea, ceea ce a condus, printre altele, la imputinarea resurselor Marilor Mara.

Lama

Lama este un cameloid, familie care a evoluat acum 40-50 de milioane de ani în America de Nord. Termenul lama este folosit pentru toate cele trei subcategorii din America de Sud: vicuña, alpaca și guanaco. Aceste animale au fost utilizate pe scară largă ca un animal de povară și pentru alimentație de către cultura Andină, cu mult timp înainte de sosirea spaniolilor. În cultura populară lamele sunt în general asociate cu civilizația incașă și Peru.

Jaguar

Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american, din familia felidelor. Împreună cu leul, tigrul, leopardul, care sunt specifice zonelor euro-asiatice, este una din marile feline, aparținând, ca și celelalte trei, genului Panthera. Arealul actual al jaguarului se întinde din Mexic, se continuă prin America Centrală și ajunge până la sud de Paraguay și nordul Argentinei.

Etimologie

Jaguar este un cuvânt împrumutat din limba portugheză, care a preluat cuvântul din limba guarani: jaguareté.

Taxonomie

Jaguarul, Panthera onca, este singurul reprezentant din „Lumea Nouă” al genului Panthera. Probele de ADN demonstrează că leul, tigrul, leopardul și jaguarul au un strămoș comun ce a existat într-o perioadă cuprinsă între 6 și 10 milioane de ani în urmă.

Biologie și comportament

Caracteristici

Animal musculos, jaguarul are, la maturitate, 59-96 kilograme. Masculii pot ajunge la greutăți-record de până la 158 kg. Lungimea variază de la 1,12 m până la 1,85 m, la care se adaugă lungimea cozii, cam de 45-75 cm. Lățimea între umeri poate fi de 63–76 cm.

Reproducerea și ciclul de viață

Femela atinge maturitatea sexuală cam pe la doi ani, iar masculul la trei sau patru. Împerecherea poate avea loc în orice perioadă a anului, iar frecvența nașterilor este mai mare când prada este mai bogată. În captivitate, se remarcă o scădere a activității sexuale.

Structura socială

Ca multe feline, jaguarul trăiește solitar, cu excepția mamelor care cresc pui. Adulții vin în contact numai în perioada împerecherii, în rest evită să se întâlnească. Fiecare jaguar are un teritoriu propriu care, la femelă, atinge 25-40 km² și poate fi dublu la mascul. Teritoriul propriu este marcat prin zgârieturi, excremente, urină.

Tigru siberian

Tigrul siberian (Panthera tigris altaica) este o specie rară de tigru, cunoscut, de asemenea, și sub numele de tigrul Amur, tigrul coreean, tigrul nord chinezesc sau tigrul manciurian. Cu toate că în trecut popula Asia centrală și vestică și estul Rusiei, acum are un teritoriu de răspândire limitat: regiunea Amur-Ussuri în estul Siberiei, unde acum este protejat. Este cel mai mare dintre cele opt subspecii de tigru și cea mai mare felină în viață. Un studiu genetic din anul 2009 arată că tigrii siberieni sunt aproape identici cu Tigrul Caspian, acum o populație dispărută din vest despre care se credea că sunt o subspecie distinctă.
Femelele nasc 2-4 pui, după o perioadă de gestație de 104 zile. Tigrii siberieni sunt vânători solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc să își ia în stăpânire un teritoriu propriu. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut, însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei. Se hrănesc cu căprioare, porci sălbatici și bivoli. Tigrul este o specie în pericol de dispariție. Tigrul siberian și tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclitate, aduse aproape în pragul dispariției. Ușor de recunoscut după blana lor vărgată, cei mai mulți tigri trăiesc în păduri sau în zone cu multă iarbă. Sunt înotători puternici și adesea se scaldă în lacuri sau râuri. Până în ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci, dintre care tigrul siberian se confruntă cu pericolul iminent al dispariției.

Blana

Blana tigrului siberian este moderat de groasă, aspră și rară, în comparație cu cea a altor feline care trăiesc în fosta Uniune Sovietică. În comparație cu populațiile vestice acum distruse, blana de iarnă și cea de vară a tigrului siberian sunt de un contrast puternic față de alte subspecii. În general blana populațiilor vestice este mai deschisă la culoare și mai uniformă decât cea a populațiilor estice. Blana de vară este aspră, în timp ce blana de iarnă este mai densă, mai lungă, mai moale și mai mătăsoasă. Blana de iarnă pare adesea destul de neîngrijită pe trunchi, și este semnificativ mai lungă pe cap, aproape acoperind urechile. Mustățile și blana de pe occiput și partea superioară a gâtului sunt de asemenea foarte lungi. Blana de iarnă a tigrului are o culoare de fond mai puțin luminoasă și ruginită comparativ cu blana de vară. Datorită lungimii blănii de iarnă, dungile apar mai largi, cu un contur mai puțin definit. Blana de vară are pe spate o lungime de 15-17 mm, 30-50 mm în partea de sus a gâtului, 25-35 mm pe abdomen, 14-16 mm pe coadă. Blana de iarnă are pe spate 40-50 mm, 70-110 mm în partea de sus a gâtului, 70-95 mm pe gât, 60-100 mm pe piept și 65-105 mm pe abdomen. Mustățile au 90-115 mm.

Reproducere

Tigrul siberian ajunge la maturitate sexuală la vârsta de 4 ani. Femela anunță masculul că este în călduri prin zgârieturile de pe copaci și prin urină. Va petrece o săptămână cu masculul, timp în care se va împerechea pe durata a 3 zile. Gestația durează între 3 și 3 luni și jumătate. Femela naște 2-4 pui pe care îi alăptează.

Struț Emu

Emu (Dromaius novaehollandiae) este o familie de păsări mari alergătoare care trăiesc în Australia și fac parte din ordinul Struthioniformes. Unele dintre speciile de emu care au trăit în regiunile de coastă a Australiei, au dispărut prin secolul XIX. Este o pasăre nomadă care, pe picioarele ei lungi, parcurge distanțe mari în căutarea hranei, atingând viteze de până la 48 km/h. Este o pasăre ierbivoră care trăiește în pădurile de eucalipt și în stepele australiene. Emu înghite partea cea mai hrănitoare a plantelor și își formează importante rezerve de grăsime, pe care le folosește în lungile sale migrări. Masculul clocește ouăle fără să mânânce sau să bea apă timp de aproximativ două luni. Păsările cele mai înrudite cu ele sunt cazuarii.

Specii

  • Emul negru (D. ater), de pe King Island, † dispărut
  • Emul de pe insula Cangurilor (D. baudinianus), † dispărut
  • Emul de pe insula Tasmania, † dispărut
În prezent mai există în această familie numai o specie, Emul mare (D. novaehollandiae).

Struț Nandu

Nandu (Rhea) este un gen de păsări alergătoare (nezburătoare), din familia Rheidae, ordinul Struthioniformes, asemănătoare cu struțul african și australian. Sunt înalte de circa 150 cm, au picioare lungi cu trei degete și aripi relativ mici. Trăiesc în America de Sud. Masculii poligami clocesc ouăle mai multor femele și îngrijesc puii. Există două specii.

Clasificare

Cladogramă bazată pe Baker et al. (2014).
Paleognathae
Struthionidae
Tinamidae
Dinornithiformes†
Rheidae
Apterygidae
Casuariidae
Dromaiidae

Maimuta Macac

Macac este un gen de primate din sub-familia Cercopithecinae. Este cel mai răspândit gen de primată și se întâlnește din Japonia până în Afganistan, iar în cazul macacului barbar (Macaca sylvanus), până în Africa de Nord și Europa de Sud.

administrare web by incredibleit.ro