preloader
 

Papagali Agapornis

 

Papagali Agapornis

 

Papagali Agapornis

  •  
  •  
  •  
Share locatie
Like Zoo Resita
Contact
  • 0255 210 483
Nume Agapornis
Tara de origine Africa
Marime 15-20 cm
Nivel zgomot Scazut
Abilitatea de a invata sa vorbeasca Scazuta, insa invata rapid trucuri
Papagalul agapornis este un mic mascarici, jucandu-se ore intregi. Ii place sa se atarne de jucarii, sa se invarta in jurul lor si sa danseze pe umarul tau. Ai grija la nasturii tai! Ii place sa-i scoata de pe camasa ta. Papagalului agapornis ii place sa se ghemuiasca si sa se alinte. Iubeste sa se vada in oglinda cand zboara. Iar daca sunt doi papagali agapornis, vor face cu randul.

Origine si istoric

Papagalul agapornis a fost o specie necunoscuta in afara teritoriului african, pana cand europenii au scris in carțile si jurnalele lor despre aceste pasari viu colorate pe care le-au vazut in Africa. Primul papagal agapornis a fost descris la inceputul anilor 1600 ca avand fața rosie si a fost introdus in Europa incepand cu secolul al XIX-lea. Pentru ca papagalul agapornis este o pasare usor de ținut ca animal de companie a devenit foarte popular in intreaga lume. Ulterior s-au descoperit inca patru specii de papagal agapornis.

Descriere fizica

Exista noua subspecii de papagal agapornis: cu fața de culoarea piersicii, fața de culoare rosie, Madagascar, Abyssinian, Nyasa, Swindern, cu masca, cu obrazul negru si Fischer. Fiecare tip are culori si modele diferite, iar papagalul agapornis cu fața de culoarea piersicii, fiind cel mai intalnit, are corpul de culoare galbena, verde si albastru cu capul de culoarea piersicii.

Comportament si personalitate

Daca ai de gand sa petreci mult timp zilnic cu papagalul tau agapornis, il poți lasa singur, fara pereche. Dar daca stai mult plecat de-acasa, ia-i o companie. Acest lucru iți va face papagalul agapornis fericit si vei preveni plictiseala. Papagalul agapornis, desi este mic ca marime, are inteligența si abilitatea unei pasari de marime mare. Te va uimi cu abilitatea lui de a scapa din colivia sa. Uneori poate deveni seful in casa ta. Papagalul agapornis este inteligent, afectuos si jucaus. Cu o socializare potrivita si adecvata veți stabili o relație puternica. Aceasta mica pasare nu va prospera fara interacțiune.

Ingrijire si hrana

Papagalul agapornis nu este o pasare greu de hranit si va prospera daca ii dai amestecatura de semințe si hrana verde zilnic. Ovazul este folosit ca supliment, fiind administrat umed in timpul perioadei de imperechere. Semințele umede se administreaza cand sunt pui in cuib sau cand papagalulagapornis se reface dupa boala. Totusi amesteca o cantitate mica de apa cu semințe pentru ca se altereaza foarte usor. Frunzele verzi de spanac proaspat taiate constituie o hrana importanta pentru papagalul agapornis, mai ales ca este usor de gasit. Papagalul agapornis este extrem de activ si e bine sa i se puna la dispoziție un spațiu adecvat pentru a explora, urca si zbura. Ii place sa mestece si e bine sa aiba la dispoziție lemn (nu mobilierul) si jucarii pentru a-si antrena muschii masticatori. Este important pentru sanatatea papagalului tau agapornis sa pastrezi colivia si accesoriile ce se afla in aceasta curate si intr-o forma buna. Pachetul zilnic include curațarea podelei si improspatarea apei. Saptamanal ar trebui sa cureți si sa dezinfectezi colivia. Spala jucariile si celelalte accesorii cand devin murdare.

Sanatate si puncte vulnerabile

Semnele de boala la papagalul agapornis implica retragere, penajul este ciufulit si mai puțin stralucitor, sta cu ochii inchisi, umeziți, nasul curge, doarme mult, isi pierde interesul pentru mediul inconjurator si sta in cupa cu mancare. Majoritatea afecțiunilor la papagalul agapornis sunt ranirile din lupte, dar si alte infecții, paraziți interni, paduchi, probleme respiratorii, diaree. Un papagal bolnav necesita o vizita la medicul veterinar.

Conditii de viata

Papagalul agapornis este foarte activ asa ca e bine sa le satisfaci necesitatea spațiului cu ajutorul coliviei. Aceasta trebuie sa aiba minim urmatoarele dimensiuni: 81x50x50 cm. Daca ai o colivie mai mica, e indicat sa-l lasi sa zboare prin camera. Incearca sa ții o singura specie de pasari in aceeasi colivie, altfel pot aparea lupte. Pastreaza ori una, ori trei perechi de papagali agapornis, pentru ca risti sa vezi pene jumulite.

Reproducere

Daca ții o pereche de papagali agapornis in aceeasi colivie, atunci pregateste-te pentru varianta in care se vor reproduce. Se reproduc destul de repede si o singura pereche poate produce 3 serii de oua pe an. Mulți oameni s-au trezit crescatori de papagali agapornis peste noapte si mulți si-ar fi dorit sa fie.

© 2017 - 2024. Zoo Reșița. Toate drepturile rezervate.

administrare web by incredibleit.ro