Bibilica (Numida meleagris) este o pasăre domestică, de mărimea unei găini, care face parte din familia numididae.
Este originară de pe continentul african. Are pene negre-cenușii împestrițate cu alb, capul fără pene sau puf și o proeminență cornoasă dură pe frunte, deasupra ciocului.
În dicționarul său din 1929, Lazăr Șăineanu preciza că bibilica este „turbulentă și gâlcevitoare”.
Bibilicile se hrănesc cu semințe și insecte și se împerechează pe viață (sunt monogame). Ouăle lor au coaja mult mai dură decât cea a ouălor de găină și se clocesc în mai mult timp, mai precis patru săptămâni.
